Најниско октомвриско производство на автомобили од 1956 година во Британија, поради недостиг на чипови


Британското производство на автомобили падна годишно за 41,4% минатиот месец и ова претставува најниското октомвриско ниво од 1956 година, бидејќи глобалниот недостаток на полупроводнички чипови и затворањето на фабриката го погодија секторот.


 

Вкупно 64.729 автомобили излегоа од британските производствени линии, покажаа податоците од Здружението на производители и трговци на мотори.

Падот ги одрази проблемите со глобалниот синџир на снабдување и трајното затворање на фабриката на Honda кон крајот на јули.

Производството на автомобили во првите 10 месеци од годината изнесуваше 721.505 возила, што е пад од 2,9% во однос на 2020 година кога локациите беа затворени со месеци бидејќи пандемијата на коронавирус ја погоди Британија.

Целогодишното производство на автомобили и комби ќе биде под 1 милион втора година по ред, но се очекува да се врати над тоа ниво во 2022 година, соопшти SMMT, цитирајќи независна прогноза на AutoAnalysis.

„Британскиот автомобилски сектор е отпорен, но со обновувањето на Ковид протоколите на некои од нашите најголеми пазари и глобалните синџири на снабдување кои се протегаат, па дури и се прекинуваат – непосредните предизвици за одржување на индустријата во функција се огромни“, изјави за британските медиуми главниот извршен директор на SMMT, Мајк Хаус.