Меквари зелена инвестициска единица за изградба на проект за складирање батерии со Engie


Единицата за зелени инвестиции на менаџерот на средства Macquarie Group се здружи со француската Engie SA и американската компанија за складирање енергија Fluence Energy за да изградат проект за складирање енергија во Австралија, објавија компаниите.


 

Проектот, финансиран од енергетската групација Engie и Macquarie’s Green Investment Group, ќе биде изграден на местото на сега затворената електрана Hazelwood во Викторија, а ќе биде управуван и одржуван во период од 20 години од страна на Fluence.

Проектот Хејзелвуд ќе може да складира и испорачува 150 мегават-часови (MWh) енергија, а е наменет за завршување и комерцијална работа до ноември следната година.

„Системот за складирање на енергија од батерии Hazelwood ќе игра клучна улога во зголемувањето на капацитетот за обновлива енергија во Викторија, истовремено обезбедувајќи дополнителна стабилност на мрежата за државата“, се вели во соопштението на страните.

Изградбата на батеријата Хазелвуд веќе е во тек, а договорите за поврзување со мрежата се склучени, се додава во соопштението.