Мајкрософт забележува раст на бизнисот во Cloud, но проблемите со снабдувањето продолжуваат за Xboxript>

Мајкрософт ги затвора сите продавници и воведува само онлајн продажба - МИА

Договорите за Cloud услуги обезбедени од Microsoft, Amazon.com Inc, AWS и Alphabet Inc во сопственост на Google Cloud се зголемија од минатата година кога пандемијата ги ​​затвори канцелариите и училиштата, поттикнувајќи поголема активност на интернет .


 

Растот на приходите во првиот квартал за Azure, водечкиот бизнис на компанијата за Cloud компјутери, достигна 48% во постојана валута за да ги надмине проценките на аналитичарите од 47,5%, според консензусните податоци од Visible Alpha.

Ејми Худ, извршен потпретседател и главен финансиски директор на Мајкрософт, рече дека компанијата исто така очекува „широк раст“ за единицата во фискалниот втор квартал.

Стапката на раст на Azure е најдобрата директна мерка за конкуренција со ривалите како што се AWS и Google Cloud, бидејќи Мајкрософт не ги издвојува приходите од единицата за пресметување Cloud.

Приходите во другите деловни единици на фирмата во кои се сместени софтверот Windows, услугата за пораки Teams и професионалната платформа за социјално вмрежување LinkedIn, исто така ги надминаа очекувањата на аналитичарите.

Проблемите со синџирот на снабдување кои влијаат на голем дел од глобалната технолошка индустрија имаа мешани последици за Мајкрософт.

Худ рече дека Мајкрософт продолжил да ги зголемува своите добивки за Cloud и покрај повисоките трошоци за изградба на центри за податоци, бидејќи продолжува да додава попрофитабилни услуги во тие центри за податоци.

Toj рече дека компанијата можела да испорача повеќе конзоли за игри Xbox S и X отколку што очекуваше во првиот квартал – продажбата на конзоли за игри и додатоци се зголеми за 166% бидејќи компанијата продолжи да гледа силна побарувачка за нови модели, откако пандемијата принуди милиони да бараaт забава дома.

Но, Мајкрософт и неговите ривали не беа во можност да ја издржат побарувачката поради глобалната криза на чиповите. Худ изјави за Ројтерс дека компанијата очекува побарувачката на Xbox да продолжи да ја надминува понудата во вториот квартал на компанијата, кој го вклучува и Божиќ.

Нагласи дека продажбата на компјутерите Surface на компанијата која се намали за 17% во фискалниот прв квартал, најверојатно ќе продолжи да тоне во вториот квартал, при што недостигот на синџирот на снабдување ги погоди премиум артиклите во линијата.

Приходите на Мајкрософт од продажбата на Windows на производителите на компјутери пораснаа за 10% од година во година, надминувајќи го севкупниот пазар на компјутери, кој порасна само за 3,9% во истиот период поради ограничувањата во снабдувањето, според податоците на IDC.

Худ рече дека компанијата успеала да се надмине на пазарот на компјутери поради нејзината сила во продажбата на лиценци за Windows наменети за корпоративни клиенти, каде што добива повеќе приходи по лиценца и има подобар удел на пазарот.

Севкупно, приходите се зголемија за 22% до 45,32 милијарди долари во првиот квартал кој заврши на 30 септември, надминувајќи ги очекувањата од околу 43,97 милијарди долари.

Нето приходот се зголеми на 20,51 милијарди долари или 2,71 долари по акција. Компанијата соопшти дека нејзините резултати вклучуваат нето даночен приход од 3,3 милијарди долари.

На приспособена основа заработи 2,27 долари по акција, надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите од 2,07 долари по акција.

За фискалниот втор квартал, Мајкрософт предвиде средна точка од 18,23 милијарди долари приход за својот интелигентен облак бизнис за фискалниот втор квартал, над проценките од 17,84 милијарди долари, според податоците на Refinitiv.

Приходите во првиот квартал од „Intelligent Cloud“ се зголемија за 31% на 17 милијарди долари. Според податоците, аналитичарите очекуваа бројка од 16,58 милијарди долари.

Прогнозата на Мајкрософт за нејзината софтверска апликација и сегментите во центарот на Windows со средни точки од 15,83 милијарди долари и 16,55 милијарди долари, соодветно исто така беа над проценките на Refinitiv од 15,40 милијарди и 15,51 милијарди долари.

Акциите на компанијата кои пораснаа за речиси 40% оваа година, забележаа раст во продолженото тргување.