Кина откри како ќе ја зајакне економијата во следните 15 години
Планот за економски развој на Кина во следните 15 години ќе биде една од главните теми на Комунистичката партија на земјата, а некои детали за планот се веќе познати.

Во следниот период ќе се дискутира за два документи – петгодишен план и оној што е од стратешка природа, а содржи план за тие 15 години. За нив ќе се дискутира на затворен состанок, за кој беше најавено дека ќе трае четири дена.

На пролет следната година треба да се знае како ќе изгледа планот, а истиот го разгледува Централниот комитет на Комунистичката партија, кој се состои од 200 луѓе. Покрај тоа, тој мора да биде одобрен од парламентот.

Како што се најавува, суштината на планот ќе биде да се потпре на домашните ресурси и потрошувачката со цел да се стимулира економскиот раст. Покрај потрошувачката, фокусот ќе биде на технолошките иновации, контролата на загадувањето и отворањето кон конкуренцијата од странство.

За разлика од последниот петгодишен план, кој постави цел на среден или висок раст, се очекува сега целта да биде на квалитетот на растот, а не на нејзината стапка.

Кина исто така може да обезбеди поконкретни мерки за исполнување на ветувањето на владата за изградба на голема модерна социјалистичка земја до 2035 година. Главната иницијатива на последниот петгодишен план беше реформата на страната на снабдувањето, која ги однесе остатоците од застарените капацитети во индустриите како што се челик и јаглен.

Планот, исто така, поставува цели за да се постигне чекор напред во клучните технологии и да и се помогне на Кина да стане земја богата со таленти за иновации и се очекува да ги забрза тековните иницијативи со геополитичките тензии.