Јапонското Министерство за финансии ќе преземе корективни мерки против банкарскиот огранок Мизухо


Јапонското Министерство за финансии треба да преземе казнени мерки против банкарскиот огранок на Mizuho Financial Group поради неусогласеност со девизниот закон на земјата, објави Никеи.


 

За време на инцидентот што се случи на 30 септември, третиот по големина јапонски заемодавач не ги почитуваше процедурите за спречување на перење пари неопходни според девизниот акт при трансакцијата на дознаки во странство, објави Никеи.

Додека проверките не открија докази за нелегални дознаки на пари, Министерството за финансии (МФ) одлучи на корективни мерки бидејќи Мизухо е една од најголемите јапонски банки, со одговорност за платните системи.

Изданието на Mizuho, ​​исто така предизвика одговор од јапонскиот банкарски регулатор, кој во петок треба да изрече опомена на финансиската група за низа системски грешки.

Извршниот директор на групацијата Мизухо, Тацуфуми Сакаи и шефот на главната банкарска единица на фирмата имаат намера да поднесат оставка за да преземат одговорност за проблемите.