Јапонските трошоци на компаниите се зголемија во третиот квартал


Јапонските компании ги зголемија трошоците за постројки и опрема втор квартал по ред во јули-септември, бидејќи корпоративната активност остана отпорна на ударот од пандемијата, иако темпото на добивки забави.


 

Бавното зголемување на трошоците на компаниите веројатно ќе ги загрижи креаторите на политиката, кои се надеваат дека силната домашна побарувачка може да го направи економското закрепнување на земјата поодржливо.

Податоците на Министерството за финансии (МФ) објавени денес покажаа дека капиталните расходи во третиот квартал се зголемени за 1,2 отсто во однос на истиот период минатата година.

Тaa одбележа втор квартал по ред од добивката за една година, откако забележа поголемо проширување од 5,3% во вториот квартал.

Податоците, кои ќе се користат за пресметување на ревидираниот бруто-домашен производ (БДП) што треба да се достави следната среда, доаѓаат откако фабричкото производство порасна во октомври, зголемувајќи ги надежите за закрепнување поттикнато од посилното производство на автомобили.

Третата по големина економија во светот забележа пад во третиот квартал бидејќи глобалните нарушувања на снабдувањето го погодија извозот и здравствената криза го влоши расположението на потрошувачите.

Прелиминарната проценка покажа дека економијата се намалила за 3,0% на годишно ниво во јули-септември во услови на оживување на инфекции со коронавирус.

Податоците од средата покажаа дека деловните трошоци на производителите се подобрија за 0,9% во однос на претходната година, додека оние на фирмите од услужниот сектор напредуваа за 1,4%.

Капиталните расходи, сепак, загубија 2,6% во јули-септември во однос на претходниот квартал на сезонско приспособена основа, покажаа податоците на МОФ.

Корпоративните повторливи профити се зголемија за 35,1% во јули-септември во однос на претходната година, додека продажбата е зголемена за 4,6%.