Инвеститорот Bluebell бара од Glencore да ја одвои својата единица за термички јаглен


Активистичкиот инвеститор Bluebell Capital Partners Ltd побара од рударот и трговецот со стоки Glencore Plc да го раздели својот бизнис со термички јаглен, во време кога глобалните рударски фирми се под притисок да се префрлат на почисти извори на енергија.


 

Термичкиот јаглен не само што е најзагадувачкото фосилно гориво, неговите цени неодамна се зголемија поради кинескиот недостиг на електрична енергија и европскиот притисок на гасот.

„Поради својот бизнис со јаглен, Glencore не е компанија за инвеститори кои ја ставаат одржливоста во срцето на нивниот инвестициски процес“, рече Bluebell во писмото од 8 ноември до највисокото раководство на Glencore.

Гленкор во јуни ги купи преостанатите 66% од акциите во термалниот рудник за јаглен во Серехон во Колумбија што веќе не го поседуваше од конкурентите BHP Group, и Anglo American за 588 милиони долари. Гленкор поседува и средства за термички јаглен во Австралија.

Нејзината стратегија за исцрпување на рудниците за јаглен до средината на 2040-тите наместо да ги продава, одразува поинаков пат од другите разновидни рудари како што се BHP и Anglo American.

„Зголемениот притисок врз финансиските институции да го намалат нивното кредитирање и да го намалат преземањето обврзници и капитал во индустријата за фосилни горива, исто така претставуваат значителен ризик за вашиот иден пристап до капитал“, додаде Bluebell.

Одговарајќи на коментарите на Bluebell, Glencore рече дека редовно се ангажира со своите инвеститори. Компанијата има свој годишен инвеститорски ден закажан во четврток.

„Уверени сме дека нашиот деловен модел е уникатно поставен за производство, рециклирање и пазар на материјали потребни за декарбонизација на енергијата, истовремено намалувајќи ги нашите сопствени емисии и давајќи вредност за засегнатите страни“, изјави портпаролот на Гленкор за странските медиуми.