Индустријата за услуги во Велика Британија забележува рекордна инфлација на трошоците: Ветеринарите, ревизорите, аниматорите и камионските техничари со тешкотија да удоволат на клиентите


Трошоците се зголемуваат со најбрза стапка во последните 20 години за фирмите во британскиот услужен сектор, според деловното истражување објавено денес, кое покажува зошто Банката на Англија наскоро може да ги зголеми каматните стапки.


 

Конфедерацијата на британската индустрија соопшти дека нејзиното квартално истражување за услужниот сектор го покажало најбрзиот раст на трошоците и за деловните и за компаниите за услуги за потрошувачи од почетокот на истражувањето во 1998 година.

Одделни податоци од банката Лојдс покажаа дека рекордни 50% од бизнисите планираат да ги зголемат цените, а четвртина од нив очекуваат да ја зголемат платата за 3% или повеќе во следните 12 месеци.

„Рекорден раст на трошоците се заканува да стави зимско замрзнување на закрепнувањето на услужниот сектор следниот квартал“, рече економистот на ЦБИ, Шарлот Денди.

Двете истражувања се одржаа во првата половина на ноември, пред веста за варијантата на Омикрон да ја наруши довербата на инвеститорите на финансискиот пазар кои сега гледаат приближно 60% шанса BoE да ги зголеми стапките во декември.

Британската инфлација на потрошувачките цени достигна 10-годишен максимум од 4,2% во октомври и BoE очекува таа да достигне речиси 5% следната година.

На краток рок, повисоките каматни стапки нема да го намалат притисокот од глобалниот пораст на цените на енергијата и тешкотиите во синџирот на снабдување. Но, тие може да ги намалат негативните ефекти што би дошле доколку компаниите ги зголемат цените, а работниците бараат повисоки плати, во очекување на трајно повисока инфлација.

Податоците на CBI денес покажаа дека бизнисите мислат веќе дека нема да можат целосно да ги пренесат повисоките трошоци. Иако просечните продажни цени се очекува да пораснат со рекорден износ, се очекува растот на профитот да застане во наредните три месеци за услужните фирми, поради растот на трошоците.

ЦБИ објави најбрзо вработување од 2015 година од страна на деловни и професионални компании за услуги.

Податоците од веб-страницата за регрутирање Indeed, исто така објавени денес покажаа дека на ветеринарите, ревизорите, аниматорите и камионските техничари им е најтешко да ги задоволат барањата на нивните клиенти.