Индиските акции нагло паѓаат поради стравувањата за новата варијанта на коронавирус


Индиските акции паднаа за повеќе од 1%, со загуби забележани низ секторите, бидејќи инвеститорите избегаа од ризичните средства откако беше откриена нова и веројатно отпорна на вакцини варијанта на коронавирус во Јужна Африка.


 

Синиот чип NSE Nifty 50 индексот e намален за 1,43% на 17.284,75, додека реперот S&P BSE Sensex падна за 1,45% на 57.944,50.

Научниците велат дека новоидентификуваната варијанта можеби ќе може да ги избегне имунолошките одговори, предизвикувајќи загриженост за појава на Ковид и нови ограничувања.

Азиските пазари, исто така го претрпеа најостриот пад во два месеци по веста.

Автомобилите, банките и енергетските акции беа најтешко погодени во почетокот на тргувањето во Мумбаи, при што подиндексите паднаа помеѓу 1,5% и 1,7%.

Индексот Nifty Pharma е единствениот под-индекс кој го потисна трендот на тргување за 0,4% повисоко.