Германската инфлација достигна највисоко ниво во последната деценија, зголемувајќи го притисокот врз ЕЦБ


Германската инфлација на потрошувачките цени дополнително се зголеми во ноември и достигна уште едно рекордно високо ниво, покажаа прелиминарните податоци, зголемувајќи го притисокот врз Европската централна банка да реагира.

 

 

Потрошувачките цени, усогласени за да бидат споредливи со податоците за инфлацијата од другите земји на Европската унија, се зголемија за 6,0% на годишно ниво, по порастот од 4,6% во октомври, соопшти Федералната канцеларија за статистика.

Читањето беше највисоката стапка забележана од јануари 1997 година, кога започна серијата усогласена со ЕУ.

Националниот индекс на потрошувачки цени (CPI) се зголеми за 5,2% на годишно ниво, што беше највисока стапка од јуни 1992 година.

Членот на одборот на ЕЦБ, Изабел Шнабел за телевизијата ЗДФ изјави дека порастот не е изненадување за централната банка, иако нејзините претходни прогнози не предвидуваа да биде толку силен.

Шнабел рече дека централната банка верува, инфлацијата го достигнала врвот во ноември, што значи дека би било прерано да се зголемат стапките бидејќи зголемувањето на цените се чини веројатно постепено да се забави следната година.

Прелиминарните податоци за инфлацијата во еврозоната, се очекува да покажат пораст до 4,5% во ноември од 4,1% во претходниот месец.

ЕЦБ цели на стапка на инфлација од 2%.