Фејсбук инвестира милијарди во метавeрсумотript>

Facebook, кој објави профит во третиот квартал зголемен за 17%, предупреди дека новите промени во приватноста на Apple Inc ќе влијаат на неговиот дигитален бизнис во тековниот квартал. Компанијата за социјални медиуми објави квартален приход под пазарните очекувања, за што главниот оперативен директор Шерил Сандберг им кажа на аналитичарите  дека тоа е поради промените на iOS.


 

Дејвид Венер, главен финансиски директор на Facebook, рече дека компанијата очекува нејзината инвестиција во хардверскиот оддел Facebook Reality Labs, да ја намали вкупната оперативна добивка во 2021 година за приближно 10 милијарди долари.

Финансиската посветеност на оваа единица фокусирана на хардвер, која ќе работи на „метаверсумот“ доаѓа откако компанијата е преплавена со покриеност на документи објавени од поранешната вработена Френсис Хауген, кои според неа покажале дека компанијата избрала профит наместо безбедност на корисниците.

Извршниот директор рече дека Фејсбук во наредните години нема да се гледа како компанија за социјални медиуми, туку како компанија фокусирана на метаверзумот. Терминот се однесува на заедничка виртуелна средина до која може да пристапат луѓе кои користат различни уреди.

„Ова не е инвестиција која ќе биде профитабилна за нас во блиска иднина“, им рече Цукерберг на аналитичарите. „Но, ние во основа веруваме дека метаверзумот ќе биде наследник на мобилниот интернет“.

Венер рече дека почнувајќи од четвртиот квартал на 2021 година, ќе ги отвори Facebook Reality Labs како посебен сегмент за известување од семејството на апликации на Facebook.

Акциите на компанијата пораснаа за околу 1% во тргувањето по работното време. Фејсбук, чии акции освоија околу 20% досега оваа година, е подалеку од околу 85 милијарди долари од враќање на местото во клубот од 1 трилион долари и приклучување кон новиот учесник Tesla Inc (TSLA.O).