Деловните инвестиции во Австралија се намалуваат, изгледите се изненадувачки еластични


Австралиските деловни инвестиции се лизнаа во третиот квартал бидејќи пандемиските заклучувања затворија многу фирми, иако идните планови за трошење се покажаа изненадувачки еластични и се очекува брзо закрепнување.


 

Податоците од Австралиското биро за статистика објавени денес покажаа дека капиталните расходи паднале за реални 2,2% во третиот квартал на 32,7 милијарди австралиски долари (23,57 милијарди долари), во согласност со пазарните прогнози за пад од 2,0%.

Плановите за трошење за годината до крајот на јуни 2022 година беа надградени на 138,6 милијарди австралиски долари, над проценките на повеќето аналитичари и знак дека деловната доверба добро ги надмина нарушувањата.

„Тоа сугерира дека трошењето на оваа финансиска година ќе биде над 10% повисоки од фискалната 2021 година, надминувајќи ги нивоата забележани во трите години пред пандемијата“, рече Сара Хантер, главен економист за BIS Oxford Economics.

„Градежништвото, трговијата на големо и транспортот, поштата и складирањето беа водечки, што ја одразува потребата да се прошири капацитетот за правилно сервисирање на значителната промена кон онлајн трговијата на мало.

За третиот квартал, најголем дел од повлекувањето на инвестициите дојде во погоните и машините, при што секторите за малопродажба и образование беа особено погодени од заклучувањето.

Податоците за бруто домашниот производ (БДП) кои треба да се достават следната недела се очекува да покажат остра контракција со оглед на правилата за останување дома во Сиднеј и Мелбурн.

Посебните податоци за платните списоци покажаа дека вработеноста нагло скокна во последните две недели од октомври, заокружувајќи силен месец за државите Нов Јужен Велс и Викторија.

Овој пораст на работните места допрва треба да забележи големо забрзување на растот на платите, кој опаѓа на годишни 2,2% во третиот квартал, што е многу помалку од инфлацијата на потрошувачките цени од 3%.

Тоа е премногу бавно за Резервната банка на Австралија (RBA), која сака да види раст на платите да тече од 3% плус пред да го повлече чкрапалото за зголемување на стапката, нешто за кое се сомнева дека ќе се случи најрано до 2023 година.

Инвеститорите се обложуваат дека банката е зад кривата на инфлација и всушност ќе мора да ја зголеми стапката на готовина од 0,1% до јуни следната година, само за да биде во чекор со другите централни банки.

Резервната банка на Нов Зеланд ја укина својата стапка втор месец по ред и го означи дополнителното зголемување на 1,5% до средината на 2022 година.