Бразилската компанија BBF ќе ја гради првата фабрика за хидротретирано растително масло


Brasil BioFuels ќе ја изгради првата фабрика во земјата за производство на хидротретирано растително масло, гориво познато како HVO или „зелен дизел“.


 

Фабриката ќе биде во северниот град Манаус и ќе започне со производство во јануари 2025 година, барајќи 1,8 милијарди реали (322 милиони долари) инвестиции.

Фабриката ќе има годишен капацитет од 500 милиони литри зелен дизел, кој ќе се продава исклучиво на дистрибутерот на гориво Вибра, порано познат како Petrobras Distribuidora.

Обновливиот дизел ги намалува до 90% од емисиите во споредба со фосилниот дизел.