Албанија продолжува со увоз на струја

Поради неповолната хидрологија, што условува и помалото производство, Албанија продолжува со увоз на електрична енергија.

За задоволување на потребите во втората половина на овој месец, Албанија со шест компании договори увоз на електрична енергија, по просечна цена од 92,25 евра по мегаватчас или во вкупна вредност од седум милиони евра.

„Албанската електрокорпорација“ (КЕШ) информира дека во акумулациите на трите хидроелектрани на каскадата на реката Дрим резервите на вода  се на минимум.

Со цел да се обезбеди нормално снабдување на потрошувачите за два месеца договорен е увоз на електрична енергија во вредност од 17 милиони евра.

Албанија е директно зависна од проиводството на електрична енергија од хидроцентрали, па во услови кога нема дождови Владата е принудена да издвојува дополнителни средства за увоз на овој енергенс.

Инаку, поради поволната хидролошка состојба, посебно во првата половина од годинава, трите хидроелектрани на каскадата на реката Дрим – „Фиерза“, „Коман“ и „Вау те Дејес“ работеа под полн капацитет, остварувајќи дневно прозводство од 28,8 милиони киловат часови електрична енергија. Како резултат на тоа тогаш од Албанија беше извезена струја во вредност од 42 милиони евра.


Бизнис

Протест на технолошкиот вишок на „Еурокомпозит“- По две години ништо не е решено

Работниците прогласени за технолошки вишок кои се уште чекаат да им бидат исплатени отпремнините од прилепската компанија „Еурокомпозит“ денеска се собра на протест во центарот на Прилеп. Тие бараат одоговор за состојбите во фирмата и […]

Бизнис

Лани без објавување оглас склучени 596 договори во вредност од 33 милиони евра

Големи тендери, намалена конкуренција, склучени договори без објавување оглас, раст на бројот на поништени тендери, се дел од клучните наоди на мониторингот на јавните набавки спроведени во периодот јули-декември 2018 година. Во извештајот на Центарот […]

Вести

Комплетиран кабинетот на претседателот Пендаровски

Претседателот Стево Пендаровски, го комплетираше составот на својот кабинет. Генерален секретар ќе биде Миле Бошњаковски, кој досега ја извршуваше функцијата портпарол на Владата, додека шеф на протокол ќе биде Билјана Мицевска. Одговорна за односи со […]