Акциите на Salesforce паѓаат поради разочарувачката прогноза за профит


Salesforce.com прогнозираше профит за тековниот квартал под проценките на Вол Стрит, бидејќи се соочува со силна конкуренција од ривалите, вклучително и Microsoft Corp, испраќајќи ги нејзините акции намалени за 6% во продолженото тргување.


 

Компанијата со седиште во Сан Франциско, Калифорнија, исто така го избра инсајдерот Брет Тејлор да ја води компанијата заедно со главниот шеф Марк Бениоф.

Тејлор беше именуван за претседател на одборот на Twitter Inc во понеделникот. Тој, исто така, ќе биде потпретседател на одборот на Salesforce, кој ќе стапи на сила веднаш, соопшти компанијата.

Salesforce, славен во секторот за управување со односи со клиенти (CRM), забележа зголемување на побарувачката поради пандемијата што ја забрзува транзицијата на бизнисите кон платформи базирани на Cloud.

Сепак, компанијата продолжува да се соочува со силна конкуренција, вклучително Azure на Microsoft Corp, веб-услугите на Amazon.com и Google Cloud на Alphabet Inc.

Salesforce соопшти дека очекува прилагодената заработка во четвртиот квартал да биде помеѓу 72 центи и 73 центи по акција, под проценките од 81 центи по акција, според податоците на IBES од Refinitiv.

Компанијата, исто така предвиде дека приходите за првиот квартал ќе бидат помеѓу 7,22 и 7,25 милијарди долари, во споредба со проценките од 7,36 милијарди долари.

Минатиот месец, Мајкрософт објави силен раст во својот сегмент Azure, неговиот водечки бизнис со Cloud компјутери – Додека приходите на Google Cloud во третиот квартал се зголемија за 45% на 4,99 милијарди долари.

На повикот по заработката, Тејлор ги промовираше перформансите на Slack, апликација за пораки на работното место Salesforce ја купи во договор од 27,7 милијарди долари, но сигнализираше дека компанијата не сака никакво M&A во блиска иднина.

Сепак, Salesforce објави подобри од очекуваните приходи за третиот квартал, поттикнати од силната побарувачка за софтверот базиран на Cloud.

Приходите се зголемија за 27% до 6,86 милијарди долари во кварталот што заврши на 31 октомври, надминувајќи ја проценката на аналитичарите од 6,8 милијарди долари, според податоците на IBES од Refinitiv.

Отстранувајќи ги еднократните трошоци, компанијата објави заработка од 1,27 долари по акција, исто така над проценките од 92 центи по акција.