Авиопатувањето во САД ќе заработи најмногу за Денот на благодарноста


Аеродромите и комерцијалните авиокомпании низ Соединетите држави регистрираа еден од нивните најпрометни денови од пред пандемијата, бидејќи милиони Американци патуваа да ги посетат најблиските за празникот Денот на благодарноста.


 

Оваа година, работата од дома им овозможи на многу луѓе да патуваат рано и да го избегнат последниот ден брзање.

Управата за безбедност на транспортот (TSA) ги советуваше патниците да пристигнат порано за да овозможат дополнително време за безбедност. Американските превозници исто така го зголемија капацитетот, очекувајќи поголема побарувачка на Денот на благодарноста, покажаа податоците од Cirium.

Денот на благодарноста го означува почетокот на она што се обликуваше како најпрометната празнична сезона, во последните две години. Зголемените стапки на вакцинација против Ковид-19 ги ​​направија луѓето посигурни во патувањето, што доведе до пораст на резервациите.

Потрошувачите во САД, исто така влегуваат во празничната сезона на ниво на потрошувачка, благодарение на сѐуште големиот дел останати заштеди од повеќекратните рунди на владино олеснување за пандемијата и сега двоцифрените зголемувања на платите од година во година, бидејќи бизнисите се натпреваруваат за дефицитарни работници.

Податоците покажаа дека вкупната потрошувачка пораснала за повеќе од очекуваното 1,3% во октомври. Трошењето за артикли со големи суми ја подигна цифрата, но податоците исто така покажаа широки зголемувања на трошоците за услуги како што се патувања и јадење надвор, кои беа остро ограничени за време на поголемиот дел од пандемијата.

TSA очекува да провери околу 20 милиони воздушни патници за време на периодот на патување на Денот на благодарноста, најмногу од 2019 година кога речиси 26 милиони Американци беа во движење во тоа време.

Лори Данкерс, портпаролка на TSA, рече дека агенцијата вработила 6.000 нови службеници оваа година и има доволно персонал за да се справи со зголемувањето на бројот на патници.

Празничниот викенд е исто така тест за превозниците, откако серијата откажувања на летови го нарушија патувањето во текот на летото. Секој петти Американец е загрижен за одложувањата и откажувањата, покажа истражувањето на American Pecans/YouGov.

Превозниците го зголемија персоналот и понудија бонуси и други стимулации на вработените за да се осигураат дека имаат доволно ресурси.

„Ние сме екипирани и подготвени да ги одведеме нашите клиенти таму каде што треба да одат безбедно, сигурно и пријатно“, вели портпаролот на Delta Air Lines.

Американската патничка железница Амтрак исто така очекува скок во обемот на патници. Портпаролот на компанијата рече дека некои возови се веќе блиску до полн капацитет.

Патувачката група ААА проценува дека вкупно 53,4 милиони луѓе ќе патуваат за празникот Денот на благодарноста, што е за 13% повеќе од 2020 година, при што воздушниот сообраќај ќе се опорави на околу 91% од нивоата пред пандемијата.