Зошто Турција борбата ја пресели во Сирија


 Колумна на министерот за надворешни работи на Република Турција, Мевљут Чавушоглу, за „The New York Times“ 

Разочарувачки е толкувањето на воената акција на Турција во североисточна Сирија како да е напад врз Курдите, заслабување на борбата со остатоците на ИСИС (или таканаречената Исламска држава) и наштетувачка врз кредибилитетот на Америка пред нејзините сојузници. Потребно е да ги отстранам недоразбирањата бидејќи 67-годишното НАТО сојузништво на Турција со САД не е привремена, тактичка или отворена за дискусија.

Турција ја започна операцијата со цел да си ја обезбеди својата национална безбедност, елиминирајки ја опасноста што терористите ја создадоа во пограничините области. Оваа операција, Сиријците кои живеат таму ќе ги спаси од тиранијата на терористичките организации и ќе ја елиминира заканата против територијалниот интегритет и политичкото единство на Сирија. Овие две новини, ќе го олеснат безбедното и доброволното враќање назад на Сиријците кои беа принудени на иселување.

Турција никогаш не прифати коридор под контрола на една терористичка организација долж своите граници. Вклучувајки го и Советот за безбедност при Обединетите нации, на многу наврати предложивме создавање на безбедна зона. Упативме повик до САД за прекин на обезбедувањето на финансиска поддршка на терористите.

Меѓутоа безбедносната бирократија на САД, не успеа да ја прекине врската со групата во скратеници позната како ПЈД/ЈПГ. Дури во време кога Министерот за одбрана и надлежните на САД, го прифатиле јадрото на Сириските демократски Сили ПЈД/ЈПГ како неразделен дел на ПКК во Турција, која е призната како терористичка организација од страна на САД, Европската унија и НАТО.

Нашите американски соговорници изгледаше дека беа убедени дека овие сили треба да бидат извадени надвор од деловите блиски до нашите граници, дури и се согласивме за датумите. Од неодамна, воените разговори во август, резултираа со взаемни заложби за обезбедување на безбедна зона со што ќе се извади ПЈД/ЈПГ. Меѓутоа Соединетите Американски Држави ова не го резултираа, со тоа што кај нас остави силен впечаток дека терористичката група се обидува да добие во време за да уште повеќе ја зајакне својата позиција во Сирија.