За само една година цените на недвижностите во Хрватска пораснаа за 10 отсто


– Цените на невижностите во Хрватска минатата година пораснаа за 10 отсто, што ја смести земјата на трето место во Европа според поскапувањето на метар квадратен станбен простор.

Податоците на хрватските власти покажуваат дека најскапи се недвижностите во Дубровник, Сплит и Загреб, а најевтини во Вуковар и Славонски Брод, јави дописникот на МИА од Загреб.

Според поскапувањето на недвижностите во Европа, пред Хрватска се само Унгарија и Луксембург.

Загреб како главен град и економски центар е атрактивно место за вложување во градбата на нови станови. Во овој момент таму се градат над 1000, а големите инвестии ги кранаа цените на становите, кои сега изнесуваат над 2000 евра за метар квадратен.


Вести

На шверцерски начин донесен Законот за јавно обвинителство

– Во тензична атмосфера, со 80 гласа „за“ и 6 гласа „против“, Собранието денеска го донесе Законот за јавно обвинителство. На почетокот на седницата кога законот првично беше ставен на гласање, 74 пратеници беа „за“, […]

Вести

Почна седницата на која треба да се гласа законот за ЈО

– Со задоцнување од час и половина, почна 135. собраниска седница што беше закажана за 11:00 часот и на која треба да се гласа за Предлог-законот за јавно обвинителство и за Предлог-законот за изменување и […]

Вести

Повеќе од еден час доцни седницата на која треба да се гласа законот за ЈО

– Во секој момент се очекува да почне 135. собраниска седница што беше закажана за 11:00 часот и на која треба да се гласа за Предлог-законот за јавно обвинителство и за Предлог-законот за изменување и […]