Во Србија има речиси 9.000 активно заразени лица со Ковид-19


Заев: Мораме да ги почитуваме мерките, здравствените власти одговорно ја вршат својата работа - МИА

Белград, 12 август 2020 () –  Во Србија има речиси 9.000 активно заразени лица со Ковид-19, но четири петтини од нив се во домашна изолација, односно со поблага клиничка слика. Тоа го изјави денеска заменик директор на Институтот „Батут“, Дарија Кисиќ Тепавчевиќ.

 

 

Таа за Радио Телевизија на Србија (РТС) изјави дека најновите резултати покажуваат дека епидемиолошката состојба во државата е поповолна и дека има помал притисок врз здравствениот систем.

– Сепак, можеме да видиме дека има значителен број потврдени случаи на инфекција, што значи дека не смееме да се опуштиме, изјави Кишиќ Тепавчевиќ.

Таа додаде дека и покрај тоа што состојбата на ниво на држава се стабилизира,има и пад на бројот на заразени лица во Белград и во Нови Сад.