Во БиХ очекуваат економски раст од 3,8 за следните три години


Во БиХ, во следните три години се очекува економскиот раст да продолжи со просечна стапка од 3,8 проценти на годишно ниво, според перспективите за БиХ 2020-2022 година на Дирекцијата за економски планирање (ДЕП) на БиХ.

Претпоставувајќи зачувувње на стабилно надворешно опкружување, домашната побарувачка, преку приватна потрошувачка и инвестиции, се очекува да биде главната основа на економскиот раст.

Во информациите се вели дека во тој период се очекува јавната потрошувачка да стагнира, што ќе резултира во намалување на нејзиниот удел во структурата на БДП и со тоа ќе придонесе за економскиот раст на БиХ.

Реформските мерки насочени кон подобрување на бизнис амбиентот во земјата треба да резултираат со поголеми инвестиции (домашни и странски), што ќе го зајакне приватниот сектор, вработувањето, како и надворешната трговија на БиХ.

Во однос на индустриското производство за тој период, во БиХ се очекува позначителен раст на економската активност, во рамките на кој развојот на индустријата треба да игра централна улога, така што очекуваните стапки на раст на физичкиот обем на индустриското производство, според проекцијата ДЕП, се до пет процент на годишно ниво.

Растот на индустриското производство се објаснува со очекување дека реформските мерки за подобрување на деловното опкружување што ги спроведуваат надлежните институции во БиХ треба да доведат до мерливи резултати.


Скопје, Штип, Куманово и Тетово уште денеска во карантин, Комисијата за заразни болести на состанок за следните чекори - МИА
Вести

Скопје, Штип, Куманово и Тетово уште денеска во карантин, Комисијата за заразни болести на состанок за следните чекори

Скопје, 7 јуни 2020 () – Комисијата за заразни болести денеска треба да одржи состанок на кој ќе бидат разгледани следните чекори во однос на рестрикциите. Уште денеска граѓаните на сите општини во градот Скопје, […]

Состојба со Ковид-19 во светот до 13 часот - МИА
Вести

Намалувањето на бројот на заболените, по рекордот в петокот

Скопје, 7 јуни 2020 () – Сто дваесет и пет случаи на заболени од Ковид-19 беа регистрирани вчера, откако ден претходно во земјава имаше рекордни 180 случаи на заболени од почетокот на епидемијата. Двајца починати […]

Комисијата за заразни болести треба да одлучува за олабавување на мерките и отворање на економијата - МИА
Вести

Нови 125 случаи позитивни на КОВИД 19 во изминатите 24 часа

Скопје, 6 јуни 2020 () – Нови 125 случаи на новозаболени од КОВИД -19 регистрира Министерството за здравство во изминатите 24 часа. Најголем број повторно се во Скопје -46 по што следуваат Куманово со 19, […]