(ВИДЕО) “Србија: Знаци на војна” – Острата иднина на косовскиот конфликт

srbija
Facebook
Twitter
LinkedIn

Косовскиот конфликт повторно се разгори. Неодамнешните превирања во спорниот регион започнаа откако беа објавени плановите за забрана на српските регистарски таблички и воведување дозволи за влез на Србите во косовскиот регион. Неодамна и Косово и Србија се договорија да го одложат овој закон за меѓусебно непризнавање на српските и косовските лични карти и регистарски таблички. Тоа помогна да се израмни акутната фаза на конфликтот, но не ги реши суштинските проблеми меѓу Србија и спорниот регион.
Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека ова се само делумни отстапки и дека не значат дека Србија го признава Косово како независна држава.

„Тие добија се. Добија судство, здравство, полиција, струја. Во Министерството на Република Србија остана само образованието. Заедниците, општините – органите на локалната самоуправа – им дадоа се на Албанците. Тие буквално функционираат како независна држава, иако ние не ги признаваме, како и многу други земји низ светот“, вели Дамњан Кнежевиќ, лидер на Движењето на народната патрола.

Се поголем број луѓе во Белград веруваат дека српското раководство бавно дејствува. Дека е време да се реши косовското прашање на ист начин како што Русија го врати Крим; дека регионот мора да се врати дома.

„Косово е јужна српска покраина која моментално е окупирана од силите на НАТО кои го претвораат во вештачка, криминализирана држава“, вели Феа Димовиќ, пејачка на Београдски Синдикат.

Според Александар Ботсан-Карченко, рускиот амбасадор во Србија, постојат три причини за ескалација на конфликтот: Западот ја турка Србија кон воведување антируски санкции; Србија е принудена да го признае Косово; конечно, на Србија и се заканува прекинување на снабдувањето со евтин гас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Можеби ќе ве интересира: