Венецијанската комисија ја заврши посетата на Тирана, мислењето до 11 октомври


Делегацијата на Венецијанската комисија со едночасовната средба со парламентарната анкетна комисија ја заврши дводневната посета на Тирана.
Шефот на делегацијата, Карло Туори, изјави дека во текот на двата дена средби прибрале многу информации и оти мислењето комисијата ќе го соопшти на 11 октомври.
– Прибрвме многу информации. Имаме една јасна идеја, дали претседателот на државата го прекршил или не Уставот. Сите средби беа продуктивни затоа што добивме многу информации за да изградиме мислење кое ќе го соопштиме на 11 октомври, кусо изјави Туори.
Претседателот на анкетната комисија, Улси Мања, рече дека разговарале околу начинот на третирање на прашањето.
-Разменивме мислења како да го третирме ова прашање од законски аспект, поаѓајќи од највисоките професионални и уставни начела и станарди, со цел востановување на правна парламентарна традиција,рече Мања.
Четиричлената делегација се сретна со албанскиот државен врв, со претставници на вонпарламентарната и парламентарната опозиција,со владеачките социјалисти, со министерот за внатрешни работи, со граѓанскиот сектор, како и со единствениот уставен судија.
Балкан

Будимпешта: Балканските држави заслужуваат шанса за членство во ЕУ

Европската унија им должи на балканските земји да им даде шанса да се приклучат кон Унијата, изјави во Стразбур европратеникот од редовите на унгарската партија Фидес, Балаж Хидвеги, додавајќи дека проширувањето на Балканот е клучна […]

Вести

Институт „Крсте Мисирков“: Прашањето за македонскиот јазик е апсолвирано, негирањето е свесна провокација

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“-Скопје соопшти дека остро реагира и сериозно се спротивставува на ставот на Бугарската академија на науките во врска со постоењето на македонскиот јазик и на македонското писмо. Во реакцијата Институтот […]

Вести

Максим Ацевски избран за главен државен ревизор

Собранието на денешната седница го избра Максим Ацевски за главен државен ревизор, на предлог на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата. Одкуката за изборот на Ацевски беше донесена едногласно со 81 глас „за“. […]