Турција со кинеската Синовак вакцинираше повеќе од милион луѓе за седум дена


– Во првата недела од масовната вакцинација во Турција, повеќе од милион луѓе се вакцинирани со вакцината на кинеската компанија Синовак, соопшти Министерството за здравство.Програмата за имунизација почна во четвртокот минатата недела, а први на списокот за вакцинација беа здравствените работници и постарите граѓани.

Во првите два дена, вакцинирани се повеќе од 600.000 луѓе, но темпото на вакцинација тогаш забави и оттогаш денвно се вакцинираат околу 100.000.