Сусам од Индија вратен од српската граница


– Граничната фитосанитарна инспекција на Србија врати пратка од 17,8 тони сусам од Индија, поради присуството на етилен оксид во количина поголема од дозволеното, соопшти денеска Министерството за земјоделство за Танјуг.За предметната пратка донесена е одлука за забрана за увоз и во тек е постапката за враќање на сусамот на добавувачот.

Српското Министерство за земјоделство истакнува дека Граничната фитосанитарна инспекција, при официјалните контроли, ги контролира остатоците од пестициди, металите и другите загадувачи во храната, како и во добиточната храна.

Тие истакнуваат дека, меѓу другото, сусамот и сусамските производи со потекло од Индија редовно се проверуваат за присуство на етилен оксид.

Хрватската агенција Хина јави дека Хрватска и другите европски со месеци се преплавени со контаминиран сусам увезен од Индија, кој го содржи канцерогениот пестицид етилен оксид, поради што голем број производи од сусам се повлечени од хрватскиот пазар.