Сореца: Го поздравуваме изборот на Олсиан Чела за државен обвинител и членовите на КЕД


Амбасадорот на ЕУ во Тирана, Луиџи Сореца,ја даде својата подршка за изборот на Олсиан Чела за генерален државен јавен обвинител и членовита на Високиот судски совет (КЕД).

На објавата на Твитер наведува дека спроведувањето на реформите во правосудството останува главен приоритет на Албанија на нејзиниот пат кон интеграцијата во ЕУ.

„Го поздравуваме изборот на Олсиан Чела за генерален јавен обвинител и изборот на членовите на Високиот судски совет. Спроведувањето на реформата во правосудството продолжува и останува врвен приоритет за Албанија на нејзиниот пат кон интеграцијата во ЕУ “.

На функцијата генерален државен обвинител, Олсиан Чела беше избран од страна на парламентот,вчера попладне на пленарна седница, со 101 глас „за“.

Во меѓувреме формиран е и Високиот судски совет(КЕД) кој бри девет члена а за прв човек на институцијата е избран Ардиан Дворани, судија од Врховниот суд.

 


Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк - МИА
Вести

Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк

Скопје, 12 јули 2020 () – По 20 дена во кои партиите и коалициите ја претставуваа својата понуда пред граѓаните, денеска завршува изборната кампања и од полноќ почнува изборниот молк пред одржувањето на предвремените парламентарни […]

Во трката за пратеници 1.578 кандидати на 15 коалиции и партии - МИА
Вести

Во трката за пратеници 1.578 кандидати на 15 коалиции и партии

Скопје, 12 јули 2020 () – Граѓаните на Северна Македонија на предвремените парламентарни избори ќе можат да гласаат за кандидатските листи на 15 коалиции и партии со вкупно 1.578 кандидати, од кои 903 се мажи, […]

Од утре почнува тридневното гласање на предвремените парламентарни избори - МИА
Вести

Од утре почнува тридневното гласање на предвремените парламентарни избори

Скопје, 12 јули 2020  () – На 3.390 избирачки места на десеттите предвремени парламентарни избори можат да гласаат 1.814.263 граѓани запишани во Избирачкиот список. Гласањето на овие парламентарни избори поради актуелната пандемија на КОВИД-19 првпат ќе […]