Собранието на Цетиње ќе расправа за иницијативата за враќање на Цетињскиот манастир на Црногорската православна црква


– Собранието на општина Цетиње денеска ќе се изјасни по иницијатива на граѓаните за враќање на манастирот Цетиње на  Црногорската православна црква (ЦПЦ).


 

Иницијаторите на иницијативата наведуваат дека сопственикот на манастирот е „престолнината Цетиње“ и додаваат дека „светилиштето, чие враќање го бара ЦПЦ, е изградено од генерации Цетињани и Црногорци“, вклучувајќи ги и предците или дел од предците на потписниците на петицијата.

Манастирот Цетиње е формално правно во сопственост на општина Цетиње, додека Митрополијата црногорско-приморска (МЦП) на Српската православна црква (СПЦ) тврдат дека и припаѓаат на неа.