Мустафа: Дијалогот со Србија може да биде завршен на есенМустафа: Без двоумење ќе го прифатиме мандатот за формирање нова влада на Косово - МИА

Приштина, 19 јуни 2020 () – Претседателот на Демократскиот сојуз на Косово (ДСК), Иса Мустафа изјави дека процесот на дијалог со Србија може да биде завршен на есен, пред претседателските избори во Соединетите Американски Држави.


 

– Ако тоа е случај, тогаш агендата ќе биде во овој временски рок. Мирослав Лајчак, со кого разговаравме вчера, беше убеден дека оваа работа треба да се направи до крајот на годината, без никакви ветувања. Убеден сум дека тоа може да се постигне, рече Мустафа за КТВ.

Тој оцени дека е важно да се постигне договор со Србија пред изборот на новиот претседател на Косово.

– Коалицијата може да го издржи мандатот, но соочувањето е поврзано и со решавање на прашањето на претседателот. Доколку претседателот не биде избран, тоа ќе биде комплицирано затоа што тогаш влегуваме во парламентарни избори и по 5-6 месеци имаме локални избори, а тоа е период што не му одговара многу на Косово, рече лидерот на ДСК.

Тој додаде дека дијалогот со Србија ќе биде завршен наскоро ако, како што оцени, постои заложба од Вашингтон и соработка меѓу САД и Европската унија во завршувањето на процесот.