Копач: Невообичаено е „Турски тек“ во Србија да се гради тајно


„Чудно е големите проекти како што е гасоводот „Турски тек“, што од Турција преку Бугарија, Србија и Унгарија до Австрија треба да го поврзат рускиот гас, се работат во тајност, изјави за денешна „Политика“ Јанез Копач, директор на Секретаријатот на Енергетската заедница на Југоисточна со седиште во Виена.

 

 

Тој додаде дека не кажал дека се изненадени што Србија не ги известила за почеток на изградбата, но дека за жал немало дијалог со српската страна, со што почетокот на работата надвор од очите на јавноста воопшто не е изненадувачки.

На прашањето за што конкретно Енергетската заедница има забелешки и што немаат направено компанијата „Гастранс“ и српската Агенција за енергетика, а градежните работи се во тек, Копач одговари дека Секретаријатот со своето мислење уште во март годинава бил многу одреден.

-Иако АЕРС во конечната одлука смени некои од почетните услови, не беа исполнети сите наши услови, особено оној дел што се однесува за подобрување на конкуренцијата. Затоа сметаме дека оваа одлука, како што се покажа, всушност го крши Третиот енергетски пакет, изјави Копач за„ Политика “, додавајќи дека се мисли на одредбата за иземање на новата инфраструктура.

-Во моментов нема отворен дијалог со српската страна за решавање на ова прашање.

Инсистирањето да се понуди капацитет на новиот гасовод на сите заинтересирани страни на аукција (на долг рок до 20 години) сменет е во изземениот дел од Третиот пакет, и тоа само за оние субјекти кои учествуваа на претходниот маркет на пазарот.

-Со ова, според наше гледање, дополнително се ограничува достапноста на постапката за распределување на капацитетите и се исклучуваат другите субјекти од закуп на истиот, оцени Копач.

Инаку, Енергетската заедница во своето мислење беше експлицитна, пишува Политика, која додава дека „ е побарано закупите на капацитетот на „Турски тек“ преку Србија да им се отстапат на другите, се со цел да се избегне сопственикот на гасоводот да биде и сопственик на гасот и со тоа да се спречи монополот што го налага Третиот енергетски пакет.