Босанското комунално претпријатие предупредува на прекини на струја поради протестот на рударите за јаглен


Производството на енергија во босанската електрана на јаглен во Тузла е под закана откако седум рудници за јаглен кои се дел од комуналното претпријатие ЕПБиХ ја прекинаа работата во знак на протест поради новите правила за платите, изјави генералниот директор на ЕПБиХ.


 

Околу 7.000 рудари започнаа индустриска акција во вторникот, при што илјадници од нив протестираа во Сараево два дена против, како што рекоа, владините прекршувања на работата и регулативите за платите.

Рударите и нивните синдикални водачи одбија да преговараат со владата и менаџерите на ЕПБиХ, велејќи дека нема да се вратат во рудниците доколку нивните барања не бидат исполнети.

Тие инсистираат на тоа дека ЕПБиХ плаќа неподмирени пензиски придонеси и се откажува од предложеното намалување на основната плата на 570 босански марки (291 евро).

Седумте рудници за јаглен имаат акумулирано долг од речиси 1 милијарда марки преку лошо управување и коруптивни практики во изминатата деценија, рече министерот за индустрија и енергетика на автономната бошњачко-хрватска федерација на Босна, Нермин Џиндиќ.

Резервите на јаглен се доволни за следните 10 дена, рече генералниот директор на ЕПБиХ, Адмир Анделија, изразувајќи надеж дека ќе се најде решение за ЕПБиХ да не биде принудена да ги зголемува цените на електричната енергија.