Анкета: Најопасни за безбедноста на Косово се корупцијата, невработеноста и Србија


Најголеми опасности по националната безбедност на Косово претставуваат корупцијата, невработеноста и државата Србија, сметаат најголемиот дел од граѓаните опфатени со истражувањето на Косовскиот центар за безбедносни студии (ЌКСС) и Белградскиот центар за безбедносни политики (БЦСП).  Како што јави дописникот на МИА од Приштина, овие наоди беа објавени на денешната конференција на ЌКСС и БЦСП НА тема „Завршна фаза: Повторно започнување на дијалогот Косово – Србија“, на која беше објавен извештајот „Косовски барометар на безбедноста“, според кој 80 отсто од анкетираните граѓани сметаат дека Косово се уште е соочено со опасноста од поделба.  – Граѓаните беа прашани за тоа што е закана за националната безбедност. Корупцијата, невработеноста и Србија се најголемите опасности за безбедноста на Косово, според анкетираните. Граѓаните се уште сметаат дека поделбата на Косово и Асоцијацијата (на општини со мнозинско српско население) се меѓу загрозувачите на националната безбедност. 80 отсто од Албанците и натаму мислат дека постои опасност од поделба на Косово, информира истражувачот на ЌКСС Платор Авдиу.  Според резултатите на истражувањето, 35 отсто од анкетираните Косовари сметаат дека таксата од 100 отсто на увозот од Србија, воведена во ноември 2018 година, треба да остане во сила, додека 33 отсто велат дека таа треба да се замени со мерки на реципроцитет. Останатите 32 отсто сметаат дека таа треба да се укине.  Што се однесува до дијалогот меѓу Приштина и Белград, како што објави Авдиу, 50 отсто од анкетираните мислат дека тој треба повторно да започне, при што повеќето од нив сметаат дека треба да биде обусловен со меѓунасебно признавање на двете држави.


Вести

Комисијата во МВР разгледала 77 барања од граѓани за издавање пасоши

Комисијата во МВР која со решение на министерот за внатрешни работи Наќе Чулев беше формирана поради ограничениот број обрасци на патни исправи, на вчерашниот прв состанок разгледала вкупно 77 барања од граѓани, за кои по […]

Вести

Запленетиот кокаин во Крушопек, дел од голема количина со крајна дестинација во земјава, засега приведени четири лица

– Еден килограм запленет кокаин, кој бил дел од многу голема количина дрога, чија крајна дестинација била нашата земја, приведени четири лица, отворање на финансиска истрага за правното лице во чии простории е пронајдена дрогата, […]

Вести

Запленетиот кокаин во Крушопек, дел од 1,3 тони по потекло од Колумбија наменет за Копер, Словенија

– За полициската акција што синоќа се одвиваше во село Крушопек, во скопски Сарај, при што беше запленет еден килограм од вкупно 1,3 тони кокаин контролирана пратка, во магацин за овошје – банани, се очекуваат деталните […]