„Јазичен мозаик“ – нов лингвистички труд на Васил Дрвошанов - МИА
Информации

Обичаи и верувања

1 јули 2021 Рaстенијата во македонските народни песни пушчи ја бабо мори Тодорка Пушчи ја, бабо, мори, Тодорка, на Вардар в лозје да ојме, вишни черешни да бериме, и скоро здрели, леле, јаболка. Како да […]

Изложба на најзначајните икони по повод милениум од Бигорскиот манастир - МИА
Верски календари

Oд верските календари

1 јули 2021 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 јуни. Денеска е Св. маченици Леонтиј, Ипатиј и Теодул. Во времето на римскиот император Веспазијан (69-79), во Феникиската област бил […]

Астрономски календар

Астрономски календар

– Денеска четврток, 1 јули 2021 година, 182-иот ден во годината. До крајот на годината остануваат уште 183 дена. Сонцето во Скопје изгреа во 5 часот и 1 минута, а ќе зајде во 20 часот […]